Vi har heldigvis få pipebranner i nedslagsfeltet Ålesund, Sula og Giske, men mye av det skyldes god beredskap som forebygger og har fokus på spesielt utsatte piper i gamle bygg fra tidlig 1900-tallet. Men også «nyere» hus med piper kan oppleve å få fyringsforbund av feier og brannvesen. Og hva gjør man da?
I forbindelse med at PD Stafseth torsdag 4. og fredag 5. april inviterte til åpen dag i sine lokaler i Breivika tok vi turen for å forstå litt mer om hendelsesforløpet fra brannvesen og/eller feier er på besøk og muligens gir fyringsforbud til man igjen kan bruke peisen sin.
Vi snakket først med feier i Ålesund brannvesen, Bjørn Eivind, som fortalte litt om de utsatte pipene i Ålesund sentrum, spesielt den gamle trehusbebyggelsen på Aspøya. Han fortalte videre om hvordan brannvesenet jobber og kom også med gode tips til hva man må tenke på både når det kommer til eldre piper, men også tips til hvordan man fyrer også i nyere hus og hytter.
Om fyringsforbundet blir gitt er det fort selskap som PD Stafseth man kontakter. De jobber med rehabilitering av piper og vil da komme på en befaring og hjelpe de som trenger det slik de igjen kan fyre i peisen sin. Denne prosessen fortalte daglig leder ved PD Stafseth, Per Didrik, oss om før vi snakket med en av hovedleverandørene til PD Stafseth, Schiedel, om hva som er den store forskjellen på gamle og nye piper.
Schiedel var nemlig representert hos PD Stafseth disse dagene av Torbjørn fra Schiedel. Og han fortalte hvilke løsninger som gjerne brukes for å fornye gamle piper.
Har du en gammel ovn eller pipe så burde du høre intervjuet under. Da får du mange gode tips på hva du burde tenke på og hvordan du går frem om du plutselig en dag opplever å få fyringsforbud.
Hør praten med Bjørn Eivind fra Ålesund Brannvesen, Per Didrik fra PD Stafseth og Torbjørn fra Schiedel her: