Dagen julegjest var Ole Ivar Nybø, avsnittsleder for etterforskning av miljø- og økonomisk kriminalitet ved Møre og Romsdal politidistrikt. En økende tendens av økonomisk svindel har fått politiet til å gå ut med klare retningslinjer for hva vi må være bevisst på om man blir forsøkt svindlet.
Ole Ivar fortalte at han ble litt pinlig berørt når han så hvor mye mat som ble kastet når han startet med matavfallssortering. Derfor har de hjemme hos Ole Ivar innført en liten konkurranse seg i mellom for å redusere mengden mat de kaster. Videre satt vi selvfølgelig fokus på å redusere matsvinn og hvordan man kan bruke rester til nye måltid, og vi fikk brynet oss på noe «hot» fra huskokken Cecilie som denne gangen hadde fermentert chili på «menyen». Både undertegnede og Ole Ivar er glad i sterk mat, men her måtte vi begge innrømme at slimhinnene fikk litt å jobbe med.
Hovedtema for praten med Ole Ivar var av et litt alvorlig slag, da statistikk viser at andelen som blir svindlet har økt siste året. Derfor går nå politiet ut med konkret råd om hva man må være bevisst på for å unngå å bli svindlet. Ole Ivar forteller oss om flere typer svindel som er normalt i dag, og tar oss selvfølgelig gjennom konkrete tips til hvordan vi skal unngå at vi blir svindlet.
Videre tar vi «juletempen» på dagens gjest og runder som vanlig av med et fokus på det å gi brukte gaver.
Kutt chili og paprika i mindre biter. Vei den totale mengden og tilsett salt tilsvarende 3% av totalvekten. Rør massen sammen og legg den deretter i en vakuumpose eller et sterilt glass med lokk.
Blend det fermenterte innholdet og smak til med salt, sukker og eddik.
Hør praten med Ole Ivar her: