Dagens julegjest er Brannsjef i Ålesund Brannvesen, Sindre Egeness, som kom for å fortelle litt om hvordan vi kan vær ekstra oppmerksomme på hva som skaper en brannsikker julehøytid.
Vi snakket også om sortering av matavfall og hvordan de forskjellige i familien til Sindre har tatt oppgaven med å sortere matavfallet. Vi snakket også om hvordan man kan redusere matsvinn, og hvordan Sindre og familien brukte sine matrester til nye middager fremfor å kaste maten.
Vi tok utgangspunkt i gårsdagens riskrem og lagde sveler i studio, som falt i smak hos Sindre og Trond Inge (Se oppskrift under).
Når vi har selveste brannsjefen i studio må vi selvfølgelig også snakke om brannsikkerhet. Julen er en tid hvor brannvesenet opplever økt oppdragsmengde og julen er dessverre fortsatt også høytid for brann. Derfor kommer Sindre med enkle tips til hva vi må tenke på for å gå en så brannsikker julehøytid i møte som mulig. Glatte veier er også noe som hører desember til, og også der må av og til brannvesenet ut på oppdrag når ulykkene oppstår.
Til slutt snakket vi med Sindre om gjenbruk i julegaver og hvilket forhold han har til det. Han fikk også gave fra forrige gjest, noe som viste seg å være en gave han mente kunne komme godt med på hytten.
Bland grøtrestene dine med egg, mel, bakepulver og melk til du får en konsistens som en klassisk svelerøre.
Hvis du foretrekker lappene ekstra søte, kan du tilsette sukker, honning eller hjemmelaget fruktsirup (se oppskrift fra 05. desember).
Stek lappene på takke eller en panne på medium varme med litt smør.
Hør praten med Sindre her: