Dagens julegjest var den lokale artisten Angelica Storøy som tidligere i høst slapp sin første singel «Tears». Hun har akkurat kommet hjem fra hovedstaden og er klar for juleferie, men helt ferie tar hun ikke. På søndag skal hun har julekonsert på Teaterfabrikken.
Som alle andre julegjester snakket vi også med Angelica om matavfall og matsortering, og der dette er nytt i Ålesund etter at Attvin (tidligere Årim) rullet ut matavfallsdunkene, er det ikke nytt for Angelica. Hun har nemlig bodd i Oslo i over ett år er dermed godt vant med sortering av matavfall siden dette har eksistert i Oslo i mange år. Som student er hun også opptatt av å redusere matsvinn og har også gode metoder for hvordan hun unngår å kaste unødvendig med mat. Huskokken Cecilie hadde også denne gangen laget en ny rett av restemat, og i dag var det rundstykker (se oppskrift under) med rester av kokt potet som sto på menyen.
Vi snakket selvfølgelig med Angelica om musikken og hvor lenge hun har drevet med musikk. Vi snakker også om singelen «Tears» som hun slapp tidligere i høst. Den nevnte singelen har også nominert Angelica til musikkprisen som deles ut av Momentium. Og til tross for at hun nå har tatt juleferie ligger ikke Angelica på latsiden når det kommer til musikken. Søndag klokken 18.00 åpner Teaterfabrikken dørene for julekonserten «Jule hjemme» av Angelica selv.
Avslutningsvis snakker vi jul og julestemning før Angelica åpner gaven fra forrige julegjest.
Rør gjær ut i fingervarmt vann (cirka 37 grader C), og tilsett egg, moste poteter og salt. Tilsett hvetemel litt etter litt, til deigen får passe konsistens. Den skal ikke være klissete eller for hard.
Del smøret opp i terninger, og tilsett dette i deigen mens den eltes. Jeg foretrekker å bruke kjøkkenmaskin med eltekrok, og lar gjerne deigen eltes i 10-15 minutter. Det er også mulig å elte for hånd. Pass på at deigen eltes godt, og at den slipper bollen og er fin og blank etter endt elting. La deigen heve til dobbel størrelse. Dekk til deigen mens den hever.
Del deigen i to, og trill hver del til en pølse. Del hver pølse i 12 deler. Rull hvert emne slik at de har fasong som et rundstykke eller bolle, og sett disse på steikeplate som er kledd med bakepapir. Etterhev rundstykkene i cirka 30 minutter. Dekk til mens etterhevingen foregår.Bland sammen egg og melk, pensl rundstykkene.
Rundstykker stekes midt i ovnen ved 210 grader i cirka 20 minutter, til overflaten har en gylden farge.
Hør praten med Angelica her: