Dagens julegjest var byhistoriker, Harald Grytten. Han kom tidligere i høst ut med boken «Stadig ballong, ord og uttrykk fra gamle Ålesund». Boken har vært utrolig populær og er faktisk allerede utsolgt hos Harald selv, men er du heldig finner du den kanskje i en av byens bokhandlere.
Harald bor på Giske og er derfor godt kjent med matavfallssortering sammenlignet med de som bor i gamle Ålesund kommune der dette er relativt nytt etter at Attvin (Tidligere Årim) rullet ut matavfallsdunkene tidligere i høst. Som han selv sier så opplever han at det både er fornuftig og viktig at vi sorterer mat, og naturligvis også da er mer obs på hvor mye mat vi faktisk kaster. Denne gangen fikk vi bryne oss på syltede klementiner fra huskokken Cecilie (Oppskrift under). Undertegnede syns det var litt bittert å spise skallet, men hos Harald falt dette virkelig i smak.
Videre så måtte vi selvfølgelig snakke litt om boken «Stadig ballong, ord og uttrykk fra gamle Ålesund». Harald fortalte mange artige historier knyttet til gamle ord og uttrykk, slik bare han kan selvfølgelig. Vi snakket litt om hva han syns om at dagens ungdom har erstattet mange norske ord med engelske ord og uttrykk og hvilke ord han syns det er mest synd at han forsvunnet fra dialekten vår.
Harald fylte nylig 85 år og i den anledning havnet vi inn på temaet spagetti. Og når vi først er innom mat, Harald spiser faktisk ikke pinnekjøtt eller svineribbe til jul.
Avslutningsvis fikk Harald gave fra forrige gjest og på mandag skal vi se hva Harald hadde med seg til neste gjest.
Skjær klementinene i skiver som er ca. 1/2 cm tykke. Ha dem i en kjele med vann og melis og la de småkoke til vannet er sirupsaktig (ca 15-20 min). Følg med hele tiden og rør underveis, så klementinene ikke setter seg fast i kjelen og blir brune. Spe eventuelt med litt ekstra vann.
Klementinskivene er ferdige når de er helt møre og ligger i en tykk, sirupsaktig klementinlake.
Overfør klementiner og lake til en ren glassbeholder.
Hør praten med Harald her: