Dagens julegjester var Terje og Hilde fra Vigra og Valderøya Ungdomsmusikk som fortalte litt om hva som venter til årets julekonsert som er nummer 30 i rekken av julekonsertene, «Julenattine».
Som alle andre julegjester fokuserte vi også i dag på matavfall og matsvinn. For Terje er de nye matavfallsdunkene fra Attvin (tidligere Årim) nytt, men som han selv sier ser han utelukkende positivt på å sortere matavfall. Hilde bor i Giske kommune, så for henne er ikke det å sortere matavfall noe nytt.
Vi snakker selvfølgelig om «matsvinnmåneden» desember og hva gjestene gjør for å redusere matsvinn hos seg. Huskokken Cecilie har igjen kokkelert, og denne gangen er det restehorn med mye gulerøtter som står på menyen (Se oppskrift under). Pga allergi står Hilde over, men hos undertegnede og Terje faller hornene godt i smak.
Vi snakker selvfølgelig også om den 30. i rekken av julekonserten «Julenattine» i Vigra Kirke. Terje er dirigent og kom i grunn inn for å hjelpe litt til i 2008, men «hjelper» tydeligvis fortsatt til. Hilde spiller klarinett og har vært en del av Vigra og Valderøya Ungdomsmusikk nærmeste hele livet, utenom tiden hun bodde vekke. I Vigra og Valderøya Ungdomsmusikk finner vi medlem fra 15 til 85 år noe gjestene gir uttrykk for at de syns er kjempe gøy. At det store aldersspennet mellom medlemmene ikke byr på problem, heller tvert i mot.
Avslutningsvis skulle nok en gave åpnes samtidig som dagens gjester hadde med gave til neste gjest.
Smuldre gjær i en bakebolle.
Smelt smøret og hell i melken. La blandingen bli fingervarm. Hell det over gjæren og rør til den er oppløst. Skrell og rasp myke gulrøttene fint, eller bruk kokte gulerøtter som du moser og tilsett i væsken. Ha i egg, salt og hvetemel og elt til en jevn og fin deig. Dekk bollen med plast og sett til heving et lunt sted i ca. 30 min. Deigen skal bli dobbelt så stor. Ta den ferdighevede deigen på bakebordet og del i to. Dryss på litt mel og kjevle hver del til en rund leiv. Del hver leiv i 8 trekanter.
Dekk en langpanne med bakepapir. Rull trekantene fra den brede siden inn mot spissen. Form til horn og legg dem med spissen ned på stekebrettet. Dekk hornene med et rent kjøkkenhåndkle, og sett til heving et lunt sted. De skal bli dobbelt så store.
Pisk egget lett sammen, og pensle hornene forsiktig med sammenpisket egg.
Stek nederst i ovn ved 225° i ca. 12 min.
Avkjøl på rist.
Supre å ha på lur i fryseren.
Hør praten med Terje og Hilde her: